Glöm inte


“… innan cynismens kalla barm omfamnar dig”.

Mitt infohäfte för historiestudernade vid Uni varnade mig som gulis för att man i historieämnet med tiden blir rätt likgiltig och sarkastisk då man förhåller sig till olika fenomen. Och visst; jag kan utan större problem läsa om medeltida avrättningar, flyktingkatastrofer eller miljöförstörelse i Sovjetunionen. Men idag, då jag planerade en lektion om barnarbete i den industriella revolutionens guldålder, stannade jag med ett knyck vid datorn. Jag såg för ett ögonblick min egen son bland alla bilder från 1800-talets engelska slumområden.

barnet.png

Sotarpojkarna var i femårsåldern då de började arbeta. Skorstenar fanns det gott om. Gossarnas uppgift var att krypa ner i dem, ibland tiotals meter ner. Arbetsledarna kunde ibland tända hö i spisen för att “få fart på pojkarna”. Röken och hettan gjorde det omöjligt att stanna kvar i skorstenen. De flesta sotarpojkar dog eller fick svåra skador innan de hade fyllt tolv år.

Jag kan inte vara tacksam nog över att vara född i just denna tid. Samtidigt vet jag vad som ännu pågår på landsbygden i delar av Afrika eller i textilfabriker i Sydostasien.

Idag skulle jag inte vilja samtala med Napoleon eller skåla med Mozart om jag fick en tidsresa i present. Jag skulle dyka ner i Leeds, London eller Bristol och rädda åtminstone ett barn. I London fanns det redan då 100 000 gatubarn.

 

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Glöm inte

  1. biancaeunice says:

    Så hemskt! Nej, glöm inte …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s