I teorin funkar det bra


Debatten om HU:s planerade klasslärarutbildning på svenska går het. Det här är inte ett ställe jag tänker använda för att framföra vidare argument i frågan. Däremot är det intressant att titta på följderna av trender i den pedagogiska utbildningen överlag.

“Allt vi lärde oss var typ att inte använda röd tusch på whiteboarden” hörde jag en lektor säga om hans tid vid Peffan. Hans poäng var att man nog försökte lära ut smarta pedagogiska tricks åt blivande lärare, men han hade bra kunnat lära sig sådant självmant och inte slösat ett akademiskt år på dylika studier. Tanken var att ge studenterna pedagogiska färdigheter som fungerar i praktiken. Bra tanke, men är det egentligen det viktigaste man kan suga åt sig på så kort tid?

Åtminstone här i HU har pendeln svängt långt åt andra hållet. Den stramt vetenskapliga didaktiken är rättesnöret. Vi studerar skolförvaltning, elevvårdens struktur och finkammar statistiska undersökningar från fältet. De teoretiska bitarna är stundvis så torra att sandpapper känns fuktigt i jämförelse. Jag sitter dock med trumf på hand.

Trumfen heter tvåspråkiga linjen. Vi är så få att förvaltningen inte i dessa tider hinner bry sig om oss särskilt mycket. Det ger oss frihet. T.ex. ingen övningsskola finn för oss, utan direkt ut till fältskolorna på praktik. Som en frisk fläkt efter all teori.

Så en cocktail av tung teori varvat med intensiv och ansvarsfull praktik i vilken vanlig skola som helst. Efteråt kommer jag antagligen att säga att jag trivdes bra med HU:s ämneslärarutbildning. Åtminstone jämfört med vilka alternativen hade varit.

 

 

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s