Alkohol del I


Alkoholbruket är en helig ko i Finland. Ifrågasätt supandet och bli för evigt en Tant Blomsterhatt i den sociala elitens ögon. Klaga gärna på nyårssmällare som kan göra dig blind, men våga inte tala om miljömedvetna barnfamiljer som låter kossun flöda fritt på nyårsafton med tillhörande barnmisshandel. Det sanslösa drickandet hör helt enkelt till.

Absolutismen i förhållandet till alkoholen är också en helig ko i vissa kretsar i Finland. Tala om en jordgubbscider till midsommarafton och bli för evigt en försupen avfälling i den hårdföra fromhetsklubben. Och häll för allt i världen ut rödvinet i blomkrukan om någon har fräckheten att förvandla ditt vatten till det. Ät gärna tonvis med pizza och Fazers blå, strunta gärna i motion och sunt socialt liv bara du inte bakar kaka med konjak i smeten.

Vi lever i högsta grad kvar i resterna av den spritkonflikt som rådde i Norden på 1800-talet. Antingen som de som dämpar all ångest med brännvin eller  de som totalt missförstått vad måttlighet innebär och jämför kotikalja med Koskenkorva. Vi som vill söka en rationell, balanserad debatt är många, men varför skulle vi ta upp ämnet mot alla de extremister som hoppar upp ur sina diken på båda sidor om vägen?

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Alkohol del I

  1. Tobbe says:

    Just precis. Var finns de rätta kanalerna att få ut budskapet om måttlighet utan påhopp?

  2. jiholm says:

    En stor fråga indeed. Kanske budskapet bäst förs ut på ett avdramatiserat och varagligt sätt? Precis som andra åsikter funkar det säkert bättre face to face än på sociala medier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s