Nya rön i placeringsfrågan


Congress

Jag har ofta funderat på vad som styr oss då vi sätter oss på en viss plats i ett rum eller en mötessal. Jag har bekanta som i sina favoritsammanhang rusar fram till första bänkraden, ger ett brett leende till höger och vänster, lägger ut armarna längs ryggstödet, tar ett djupt andetag och verkar redo för timmar av hur torra monologer som helst. Sedan finns det lika trogna anhängare som hellre hittar ett mysigt hörn längst bak till höger, dricker lite vatten och kryper ihop utan att säga ett knyst.

Nu är det ju de först nämnda pepsodentkillarna i främsta ledet som ofta betraktas som de bärande krafterna i gruppen. De senare undrar många misstänksamt om de alls har något att göra där “längst bak”. Detta är för mig en tråkig approach som bara bidrar till att stämpla andra människor. Jag älskar att ha överblick och “ryggen fri” utan att för dess skull vara mindre engagerad i talet som hålls där långt framme på scenen. Men sådana som jag har gång på gång fått detdär bemötandet som skvallrar om förakt och skepsis.

Just nu har jag satt mig i Unis huvudbyggnads sal nr 1, formad som en moden amfiteater. Jag sitter högt uppe i mitten, raden längst bak. Runt mig sitter flera andra som jag småpratar med. De är allihopa sociala, oblyga och målmedvetna. Inte alls sura, inåtvända, skeptiska eller oinspirerade. Det tycks också vara en åldersfråga; de yngsta studenterna tycks vilja trängas där längst framme. Många på de bakre raderna är gifta, har barn eller studerar på halvtid.

Så i korthet: missbedöm aldrig personerna där längst bak. De kanske inte skyltar med sig själva eller sprudlar av entusiasm, men de har ofta perspektiv som duracellkaninerna där framme gärna skulle få bekanta sig med. Så kom modigt fram och prata med oss lite efteråt. Vi bits inte.

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s