Meat is back!


meat

Jag hör så ofta en massa hysteriskt kackel om att köttätare ska räkna med att lägga sig i en tidig grav. Som med allt annat trendigt har jag notoriskt avspisat också denna mani. Det var inte längesen man återupptäckte fördelarna med riktigt fett efter en lång kampanj som förespråkade margarin och annat “nyttigt”.

Nu har vi då kommit till den gastronomiska “Palestinakonflikten”, nämligen den heliga köttfrågan. Alla ekovegehippies fosterländska kamp återkommer alltid till kärnan: “en köttätare förstår inte sitt eget bästa”. En färsk studie från universitetet i Graz har dock kommit med synnerligen intressanta resultat nyligen. Jag ska inte återge allt, utan listar bara ett par punkter här nedanom. Observera att forskningen beaktade allt som gäller ålder, hälsa, livsvanor osv.

1. Vegetarianer har i medeltal dubbelt fler allergier än köttätare (30,6% mot 16,7%) samt får cancer 166% oftare. Veganer får 150% oftare hjärtattacker än köttätare.

2. 9,4% av vegetarianerna utvecklar psykiska problem och/eller depression. 4,5% är siffran för köttätare. En enkel förklaring till att vissa är melankoliska eller instabila är alltså helt enkelt att deras diet ställer till det för dem! Och hur många andra lider inte också indirekt av att en bitter vegan vill stampa på deras samvete?

3. Livskvaliteten var överlag betydligt stabilare för köttälskare i alla kategorier. ‘Nuff said.

Nu finns det således ännu ett hinder att övervinna vad gäller köttindustrin, nämligen klimatfrågan och djurplågeriet. Jag tycker inte om att se djur lida eller atmosfären förstöras. Men mänskligheten har övervunnit större problem, och jag är optimistisk vad gäller framtida forskning och strategier angående denna utmaning (bioreaktorer anyone?). Och inte behöver man ju äta rött kött varendaste dag heller.

Återigen visar det sig att det personliga välmåendet är mer tillförlitligt än hysteriska trender. Jag har aldrig låtit gröna besserwissrar lura mig vad gäller matvanor och är glad för det. För visst verkar dom i medeltal lite mer vilsna, intoleranta och psykiskt rätt så “upp-och-ner”? Vad ska dom ta sig till när vi också löser köttindustrins utmaningar?

källa: http://notrickszone.com/2014/03/30/university-of-graz-study-finds-that-vegetarians-are-unhealthier-more-mentally-disturbed-than-meat-lovers/#sthash.fTfQpADb.dpbs

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s