Är jag en av dem?


En obligatorisk kurs, MKK 350. Yrkeslivsorientering och kulturobb. Vänta nu lite, kultur? Obligatoriskt för mig?

De senaste gästföreläsningarna har sådär mellan raderna tagit upp samma sak allihopa: bidragssökande. Bidragstiggande. Bidragskrav. SÅ får du de bästa summorna för dina projekt.

Jag må vara humanist och en indirekt reflektion av dessa bidragsryttare. Flera av dem är näringsidkare, men betonar envist hur man ständigt måste få hjälp med sin finansiering. Söker en frisör fondfinansiering då hen öppnar en salong? Kanske, men handlar det inte oftare om att ta ett lån och arbeta i sitt anletes svett?

Jag mår en smula dåligt av denhär kursen. Jag känner en svag skam över att jag och mitt ämne måste sitta på såna här kurser. Jag vill liksom inte förknippas med allehanda bohemer som vill ställa ut kulturella kokböcker eller konstverk som handlar om kikkelin gjorda av gips. Jag är en vilde från Östnyland, och anser mig studera annat än sådant som man hittar i Hufvudstadsbladets mittsektion och så gott som alltid hoppar över.

Jag hoppas att min framtida humanistiska expertis ska vara konkret, ändamålsenlig och framför allt mer självständig. Hatten av för kulturfonder och stipendier, men det finns gränser. Min gräns heter samvete. Jag kan inte sitta och gapa efter bidrag i en så ekonomiskt ansträngd värld som vi lever i.

Nu är det bara att hoppas att inga sårade kulturpersoner mordhotar mig. Nå, kanske det inte är en fara så länge jag inte ritar rondellhundar med bombbälte. För då får man väl att göra med en annan grupp som har sina heliga kor.

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s