A Ghost of the Past


Han gick fram till kaffekokaren och slängde blixtsnabbt och vant ner det mörkbruna pulvret i filtret. Plötsligt kände han en svag antydan till illa dold ilska. Varför denna känsla i samma kök som han alltid hade kokat kaffe i sedan 15 års ålder?

För en stund sen stog jag alltså där i köket på Halmvägen 2 och kokade kaffe. Mitt i allt förstod jag. Jag har varit i högstadiet och dragit ett par lektioner idag. Ett minne kom tillbaks.

I lärarrummets lilla kök stod jag en gång som 19-årig färsk student och hällde upp ett mått kaffe efter att ha dragit mina första timmar där. Bakom mig stod en numera pensionerad (tack och lov) hagga och mumlade om hur oerfaren jag var, till och med med att koka kaffe. Samma kärring började en gång gräla på mig i korridoren mitt framför mina egna elever. Min ovana vid huset hindrade mig från att ryta ifrån och förvärra situationen ännu mer.

Det var smått förnedrande att tvingas koka kaffe åt ett helt lärarrum med en gråhårig skata som kritiskt kommenterade varenda rörelse jag gjorde. I den stunden bestämde jag mig för att aldrig sluta jobba i skolvärlden. Jag ville visa att det i framtiden måste finnas lärare som uppmuntrar och tar hand om sina elever och kolleger. Jag lovade mig själv att alltid tänka på hur det är att vara ny.

Han reste sig sakta och kände en inre värme sprida sig i hans kropp. Han såg inte slutet på sin färd, men åtminstone slutet på början. Efter en stund hade han lämnat köksbordet. Det enda som fanns kvar var hans tomma kopp.

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s