Medborgare! Vakna!


Veckans projekt är en uppsats om den tidiga nykterhetsrörelsen vid universiteten i Finland. 1800-talet var folkrörelsernas tid, och få tänker väl idag egentligen på hur stor makt de hade. De tre största i Norden: Arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och väckelserörelserna. De tre stod mycket nära varandra. Men vad hände sedan?

De väckta människorna var synnerligen aktiva i samhället. De kämpade för arbetarnas rättigheter, delade ut mat och kläder, vissa var t.o.m. väpnade aktivister mot det ryska kejsardömets brutala integrationspolitik 1899-1906. De stod folket nära även om såklart alla inte delade deras tro och åsikter. Idag har väckelsen avstannat, marginaliserats och sektförklarats.

Jag undrar när klyftan uppstod? Var det när vår egen, personliga frälsningsupplevelse och andliga elitträning blev viktigare än omsorgen om nästan och samhället? Många församlingar låste in sig och blev allt mer verklighetsfrånvända i sin salighet. Det är sorgligt hur lätt kyrkan tappar kontakten till människan i vardagen. Jag skulle antagligen må bättre av att stå vid järnvägstorget och dela ut varm soppa än att stå i timmar och mässa i en liten, utvald grupp.

Jag anklagar inte dagens fösamlingsledare för nåt slags hyckleri, utan är snarare sugen på att utreda vad som bidrog till isoleringen från de samhälle vi alla växer upp i. Kan vi någonsin vinna folkets förtroende tillbaka?

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s