Rise of an Empire


Passade på att beskåda den nya 300-filmen. Den höll vad den lovade i fråga om blod, svett och triremer som knäcks i stormiga hav.

Huvudpersonen Themistokles, som sägs ha hjälpt till i experimentet demokrati på 400-talet f.Kr var också en briljant härförare. Första filmen som inkluderar antik sjökrigsföring. De persiska skeppen rammas i sidan och brakar ihop. Tillfredsställande så det förslår. Persiska elittrupper simmar med oljesäckar på ryggen för att sedan agera mänskliga facklor på grekernas fartyg.

Filmen fortsätter att framställa historien ur grekernas hjälteperspektiv. De grekiska galärerna ser nästan glada ut i jämförelse med persernas piskade missfoster fastkedjade under däck. Perserna rör sig klumpigt och dör som flugor ända tills de fbär en styv metallmask över huvudet. Då börjar den riktiga kampandan.

Themistokles förkunnar dyrt och heligt att demokratin ska bevaras tlll varje pris, männskan har minsann ett värde i “Grekland”, som inte ens fanns på den tiden. Enligt historieböckerna övergick dock denna idealist till persisk tjänst efter att ha röstats bort med ostrakism.

Image

Sedan kan vi ännu undra vilket imperium som egentligen reser sig i filmen. Persiska riket floppar totalt längs de grekiska sunden. De grekiska stadsstaterna var långt ifrån enade förrän makedoniern Filip invaderade dem och förkunnade att de nu alla var greker. Imperiet som reste sig och krossade perserna leddes av Filips son, Alexander den Store.

Hur som helst, en artistisk och underhållande film. Bra så.

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s