Story Keepers


 

 

Image

Begravningstekniken under Roms storhetstid är rätt välkänd redan på söndagsskolenivå. En av de mest seglivade uppfattningarna är att förföljda kristna gärna samlades och höll möten i dessa oändligt långa dödens korridorer. 

Som barn tittade jag på de fartfyllda tecknade filmerna Story Keepers, som berättar om de första kristna i Rom. Också där dyker katakombmyten upp. Jag har alltid tagit det som en självklarhet.

“Tyvärr” är det dock ytterst osannolikt att så skedde. Hela katakombsystemet var inte så stort ännu då, och varenda gång fanns nedttecknad på systematiska kartor. Detta betyder alltså att polisen enkelt kunde spåra upp och fånga alla som vistades där, ifall de ville. 

Det som däremot stämmer är att kristna nog begravde sina döda där nere, tätt intill hedningar av alla de slag. De kristnas gravar försågs med symboler, t.ex. den kända fisken. Katakomberna var inte heller obesökta av andra grupper. En tradition var att gå ner och lägga blommor vid en bekant grav på dennes dödsdag. 

Den enda dokumenterade gången som katakomber utgjort skyddsrum är på Sicilien under andra världskriget. Så var gömde sig de kristna? Vi kan åtmionstone påminna oss om att de första var konverterade judar, som hade en låång historia av att gömma sig och smälta in. Bevisligen lyckades de rätt så bra!

 

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s