Välkommen hit, du som hatar dataspel


Du har hittat helt rätt. Här har du möjlighet att kommentera detta gräsliga inlägg som försvarar något så vidrigt som dataspelande. Och om du läser detta men vägrar kommentera, så har ja gändå lyckats provocera, engagera eller annars bara förgyllt din dag. Nu börjar vi:

Jag har vissa dunkla minnen av 90-talets storpixlade demospel som min far lät mig och min då aktivt spelande storasyster pröva på. Sitta i pappas famn och peppra asterdioder medan han styrde rymdskeppet, yes man. Visst hörde man kring år 2000 om otäcka, likbleka nördar som inte hade nån kontakt med verkligheten, men för mig var spelande alltid både kreativt och spännande. Dessutom socialt, kan säkert syrran hålla med om. Att jag vid 10 års ålder fick ett större engelskt ordförråd kan ju nämnas såhär i förbifarten. Låt oss nu gå igenom de argument emot dataspel som jag gång på gång hör av människor som tror sig ha koll:

 

prince

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Spelande förstör dina sociala egenskaper.

Skillnaden är att spelande på 90-talet var en sluten underhållning med eller utan familjen, och inte en portal ut i cyberrymden. Nu handlar gejmandet mångt och mycket om kontakt med halva världen, men visst är främlingar också lika verkliga som vilket syskon som helst. Få program satsar så mycket på kommunikation som dataspel. Voice chat, Mumble, Steam, Skype… allt kan användas, och dessutom på en mängd olika språk spelare emellan. Jag vågar påstå att en hel del människor övar sina språkkunskaper på ett smidigt sätt, där kvicktänkhet och ledande belönas. Vi kan således skrota missuppfattningen om att alla spelare blir tysta, känslokalla och inåtvända.

2. Dataspel är subkultur, både socialt och ekonomiskt

a) Vi börjar socialt. Du som läser detta kanske inte gillar dataspel. Ta’t lugnt, själv avskyr jag många spel också. Men låt oss säga att du däremot älskar svampplockning, zumba eller tv-serien How I Met Your Mother.  Nu vet jag inte om du faktiskt har en grupp (som du känner rätt väl) på 10-20 personer som du plockar svamp eller ser på tv med, men det är rimligt att anta att ni inte är så många. Vad säger du då om en person som aktivt fördriver tid med tiotals jämnåriga, från alla delar av Europa, och dessutom lär känna dem mer och mer? Kort sagt: Vem är du att döma ut dem som har en annan hobby än du själv? Vet du om att du ibland indirekt muckas med en halv miljard människor som gillar sin hobby?

b) Ekonomi. År 2012 spelade 58% av alla amerikaner dataspel regelbundet. Det är några miljoner, det. Omsättning för spelen: 2o miljarder dollar. Och innan år 2020 väntas spelindustrin dra in 20 miljarder euro bara i Finland. I spelbranschen behövs mängder av specialister. Till exempel fysiker, programmerare, lingvister, konst-, arkitektur- och krigshistoriker, kompositörer, designers etc, etc… Kan man tänka sig en mer dynamisk bransch i jänförelse med övrig stagnerad industri i västvärlden? Hittar du för övrigt ett enda episkt dataspel som inte använt sig av historiska eller kulturella referenser?

3. Du lär dig inget nytt av att spela samma spel så ofta

Låt mig berätta hur din hjärna fungerar. Njet, låt mig bara berätta hur belöningssystemet fungerar: då du lär dig något skapas tusentals nya förbindelser inuti din skalle. Du frestas hela tiden att bli bättre på det du gillar, vilket förklarar mängden no-lifers och experter i alla branscher jorden runt. Multitasking, reaktionsförmåga och beslutsfattande är bara ett fåtal exempel på vad spelare blir bättre på dagligen. Det stigande antalet röra-på-sig-spel gör det också möjligt att undvika nationalsjukdomen fetma. Nånting för er som gillar zumba? Glöm inte heller diverse träningsguider och appar som effektiverar din träning! Sen ska vi inte ens gå in på hur mycket jag lärt mig om mitt eget huvudämne via spel…

pacman

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Det tar all din tid

Och vad gör du själv just nu? Sitter vid en skärm förmodar jag. Seriöst, du får fara vart du vill och göra vad du tycker, och jag kommer inte att stoppa dej. Vad är det som säger att en spelare inte hinner med annat? Två vänner, T och B, är mästare på spelet Heroes of Might and Magic trots att de alltid har hunnit med så mycket annat.  Jag är emot missbruk av alkoholdrycker, dieter, shopping och dataspelande. Vad är skillnaden på bruk och missbruk enligt dig? Kan man dra alla över en kam?

5. Hur kan du följa med andra spelare som åskådare?

HOST. Så du har aldrig sett en hockeymatch eller en Idols-tävling? Du har aldrig stått på en läktare och ropar “heja”? Inte ens hållit tummarna för att en Robinson-deltagare ska klara sig i en tävling? Om du inte har gjort något sådant behöver du inte fortsätta läsa.

Läser du än? Okej. Ta en titt på Aftonbladets sportsida under rubriken “E-sport”. Vad hittar du där om inte champions som utövar sin gren, precis som i fotboll? Personligen är jag en supporter av hockey- och fotbollslag och ser gärna matcher då jag kan. Jag gillar för övrigt att själv att lagsporta. Vad är då problemet med att se skickliga spelare utmana varandra i cyberrymden? Eller att se sin kompis F göra makalösa plays i en match League of Legends, och samtidigt höra honom kommentera det? Allt i ett paket, helt gratis. Ja tack!

Jag kunde fortsätta i det oändliga, men det får räcka för idag. Om du vill fortsätta med att ge en kommentar går det bra, jag heter Jimmy och önskar dig välkommen till en lite mera fördomsfri värld. Sköt om dej!Rome-Total-War-2-Trainer_2-600x450

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Iakttagelser, Revealed. Bookmark the permalink.

2 Responses to Välkommen hit, du som hatar dataspel

  1. ica says:

    Heja heja :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s