Stories


Vi människor  fascineras av olika slags berättelser.

Sjuttonåringar lägger på facebook upp framgångssagor (#success stories)  om rullstolsbundna grönsaker som bestämde sig för att bli bodybuilders.

En trebarnspappa delar en artikel om en modid schäfer som räddade ett barn från att drunkna.

En medelålders dam skriver upphetsat om hur någon sina krukväxter att må bättre  med hjälp av hemmagjort, ekologiskt gödningsmedel.

Fjortonåriga bokmalar blir alldeles till sig i trasorna då Harry Potter gör ännu en trollkonst i böckernas värld.

images

 

 

 

 

 

 

 

Berättelser har varit en ofrånkomlig del av mänsklighetens historia. Det är genom berättelser som urgammal visdom och inspiration förmedlas till nästa generation. Då vi alltför sällan sitter tillsammans runt en lägereld med flera generationer har tekniken erbjudit oss nya sätt att fascineras av berättelser. Det fanns inget Instagram då Mose såg den brinnande busken. Too bad, men berättelsen levde vidare och finns noggrant nedskriven ännu idag.

Stories har ett tema eller ett problem de vill behandla. själv tenderar jag att dras till historier om de som misslyckats. Du läste rätt. Jag har aldrig riktigt varit så ivrig med att hylla dedär personerna som tycks ha allt, kunna allt och vara bäst på allt. Jag söker blicken till de där tysta, osäkra personerna i bakgrunden och undrar varför de blivit som de är.

Misslyckande är en nödvändig upplevelse på livets stig. Smärtan av att göra bort sig är lärorik, en mycket bättre lärare än framgång. Jag tycker världen ofta är onödigt hårt med dem som försöker sitt bästa men inte lyckas direkt.

 

I högstadiet avskydde jag att tala inför klassen och större grupper. Min engelskalärare försäkrade oss om att man MÅSTE skämma ut sig för att lyckas. Jag är på den linjen ännu idag.

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Iakttagelser. Bookmark the permalink.

2 Responses to Stories

  1. erika says:

    Du skriver så bra att de e fuskit. 😀 Och så sant också. Berättelser är nog viktigare för oss än vad vi kanske tror från början. Trevliga, lärorika, skrämmande eller tråkiga berättelser, alltid ger de oss någonting.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s