Korstågen på medeltiden hade sina rötter i växande rädsla för de muslimska arabernas expansion runt Medelhavet. På 600-talet “enade” Muhammed folkstammar i Mellanöstern och påbörjade ett erövringskrig. Stormakten i östra Medelhavet var under denna tid det bysantiska riket, den ortodoxt kristna arvtagaren till romarriket. Trots motsättningar mellan katoliker och ortodoxa bad kejsaren i Konstantinopel om hjälp av påven i Rom.

Följden blev århundraden av väpnade konflikter runt Medelhavet, och ännu idag kan man se tydliga motsättningar mellan islam och kristendom på vilken nyhetssida som helst.

Korstågstiden innebar mycket blod och våld. “Vilka barbarer”, suckar vi och skakar på huvudet då vi funderar över saken med en kopp rykande hett kaffe. “Nuförtiden löser vi ju helst konflikter med icke-våldsmetoder.” Men sedan får en liten video fart på saker och ting. I dagens globaliserade värld når ju vissa klipp miljontals tittare på direkten. Gangnam Style, Justin Bieber, “mr. Trololol” osv. Klart att alla inte uppskattar dem. Men jag behöver som tur inte lyssna på Bieber om jag inte mot förmodan vill.

När en video driver med Muhammed kunde miljoner muslimer världen över reagera likadant: skriva insändare, strunta i hela filmen, skaka på huvudet åt det hela och leva vidare. Jag är säker på att många av dem faktiskt gör det. Men visst är det konstigt att stora folkhopar ger sig på obeväpnade ambassadörer som inte har något med videon att göra. Visst är det konstigt att bilar brinner och bomber sprängs bland deras eget folk.

Om man vill reagera på något vi i västvärlden gör fel kan det löna sig att reagera på ett sätt vi förstår och godkänner. Vi lever på 2000-talet och har länge fört debatter och skrivit insändare. Vi förstår helt enkelt inte våldets språk på samma sätt som på medeltiden.

 

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Iakttagelser. Bookmark the permalink.

One Response to

  1. erika says:

    Oj så bra skrivet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s