Investeringar


Som 19-åring fick jag arbeta som studiehandledare i ett högstadium. Det var på hösten 2009, och jag bodde ännu hemma. Jag fortsatte sedan att hålla blandade lektioner då det behövdes, till exempel hälsolära och bollspel. På somrarna jobbade jag för kommunen. Mestadels i ett städteam som röjde upp samma korridorer jag brukade agera rastvakt i. Det var ett produktivt pausår efter studenten, och jag sattes på prov på många områden. Jag hade ingen bil, så mina utgifter var som du gissar ganska små. Jag kände mig rik.

På sommaren 2010 ryckte jag in. Det var en tid för sig. Jag skrev dagbok om misslyckanden och framsteg i det gröna. Mina inkomster avstannade och pengarna gick åt till en del onödigheter för att koppla av från tjänstgöringen. Men staten tog hand om mig, och jag trivdes förhållandevis bra vågar jag påstå. Jag kände mig duktig.

2011 köpte jag en bil, min lite smårostiga Volkswagen. Jag kunde nu köra vart jag ville och öva upp mitt körande. Dessutom flyttade jag in i egen lägenhet. Ännu mindre fyrk. Jag kände mig fri.

Idag studerar jag vid Helsingfors universitet. Jag är varken rik, “duktig” eller särskilt fri. Räkningar, studiepoäng och annat som ska planeras… Men känslan av att ha pengar eller vara framgångsrik är ändå inte bestående. Det enda bestående i livet är dina relationer till andra människor. Glöm inte bort dem bara för att du kämpar med dina egna bekymmer.

Mitt livs bästa investering har inte haft att göra med euron och cent. Det har haft att göra med alla er som fortfarande finns kvar därute. Hur knepigt jag än får det är du alltid välkommen på en vanlig, tråkig kopp kaffe. Ibland behövs inte mer än så för att allt ska bli bra pånytt.  Jag känner mig nöjd, trots att vi aldrig kommer att förstå oss helt och hållet på livet.

 

 

 

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Revealed. Bookmark the permalink.

2 Responses to Investeringar

  1. 2B says:

    Jag för min del är otroligt glad över att ha fått lära känna dig och dela några stunder av vår uppväxt tillsammans!

    Rikedom som består är det enda eftersträvansvärda när allt kommer omkring.

  2. jiholm says:

    Detsamma, Tobbe! 🙂
    Håller helt med dej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s