Grisen i säcken


Jag har inte fått tag på mina tentböcker till grundkursen i historia. Därför gick jag häromdagen till Nickbys pampiga bibliotek för att finkamma historiehyllan till förmån för mitt brinnande (nåja) intresse för medeltiden. Mina fingrar trevade fram över tiotals bokryggar innan en hyfsat tjock skildring fick mig att stanna upp. Titeln löd: “Korstågen“.

Finemang! Ett digert verk om någon som kommer i tenten! Utan tvekan grep jag dyrgripen och älgade iväg mot kassan. En minut senare låg boken i min Miltecväska. Väl hemma i kämppän satte jag mig ner och väntade mig en informativ och objektiv beskrivning av korsfararnas strävan efter hegemoni i Orienten. Men redan efter första stycket grusades mina förhoppningar:

“Jesu förutsägelse om Jerusalem hade gått i uppfyllelse. ‘Här ska förvisso icke lämnas sten på sten; allt ska bliva nedbrutet’.”

Boken är alltså skriven av en författare på slutet av 1700-talet, så du kan förstå att informationen i den kanske är en aning riskabel att använda som kurslitteratur. Men trots det har det varit udnerhållande att ta del av den tidens syn på korstågen. Och visst har författaren rätt i ganska mycket. Nu har jag nästan läst hela rasket. Skam den som ger sig.

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in recensioner. Bookmark the permalink.

2 Responses to Grisen i säcken

  1. Bianca says:

    Haha! Har du läst Jerusalems förstörelse som finns på Mosan? Rekommenderas varmt, i samma anda! Och leta efter kursböckerna på Helka om du inte redan har gjort det.

  2. 2B says:

    Men egentligen så skrevs ju den boken tidsmässigt närmare händelserna. Men gå nu inte och skriv det i tenten. Didoing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s