Referensgrupper


…är ett begrepp som används inom socialpsykologin. Det handlar om att en människa ser upp till personer som är ett steg längre komna i livet. Till exempel jämför sig ofta högstadieelever med gymnasieelever och är väldigt nyfikna på hur livet för dem ser ut. Gymnasieelever funderar mycket på den kommande militärtjänstgöringen och har således beväringar som sin referensgrupp.

Själv har jag studeranden som min referensgrupp just nu; de som redan har ett eget hushåll att sköta och helt enkelt “börjar bli någonting” här i världen. (Bianca, Tobbe m.fl. kan känna sig träffade) Det intressanta är att jag alltid med oro har iakttagit min referensgrupp och tänkt att jag aldrig kommer att leva upp till förväntningarna då jag nått så långt. Lågstadiet-högstadiet-gymnasiet-militären…

Men trots att man inte ska jämföra sig alltför mycket med andra tror jag det är viktigt att ha referensgrupper. Det får människan att sträva uppåt och inte nöja sig med att vara halvvägs hela tiden. Ingen vet hur nästa dag ser ut, men att hålla sig i rörelse är bra. Det visste redan stenåldersgrupperna.

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Iakttagelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s