Blinda fläckar i vårt samvete


Gång på gång får jag frågor om hur jag som kristen ser på det ena och det andra. Det är kul att folk är intresserade, men samtidigt väldigt utmanande att försöka ge ett korrekt svar. Ibland måste jag stanna upp och fråga mej: “Vad anser jag egentligen om det där?

Det finns saker som bibeln inte direkt ger instruktioner för. Inte så konstigt med tanke på att det har hänt en del i vårt samhälle på några tusen år. Detta torde innebära att inte bara jag ibland går omkring och undrar om det jag just gjorde eller sade var synd. Det finns ett hundratal sådana exempel, av vilka ett av de vanligaste är intag av alkoholhaltiga drycker. Innan jag ger min egen synpunkt på detta ska vi öppna dendär bibeln och se vad den säger: (Romarbrevet 14)

“Jag vet och är i Herren Jesus övertygad om att ingenting är orent i sig självt, men för den som betraktar något som orent, för honom är det orent.”

Alltså, en handling i sej är aldrig synd, men däremot är det synd om den leder dej åt fel håll eller skadar dej själv och andra. Ingen skulle tycka om att jag varje dag letar upp en människa på gatan och har ihjäl honom med en kötthammare. Men om Röda armén väller in över gränsen är det mitt i allt min plikt att bruka våld.

Jag tror alltså att det mera är en fråga om mognad, samvete och sund bedömningsförmåga. Och om du inte är säker; låt bli att utföra tveksamma handlingar och kolla sedan om saker och ting blev bättre! Vi ska vara MYCKET försiktiga med att döma andra för deras handlingar. Sånt är ofta rätt så devastating. Vi låter Paulus få sista ordet:

“Den ene har tro till att äta allt, men en annan som är svag i tron äter bara grönsaker. Den som äter skall inte förakta den som inte äter, och den som inte äter skall inte döma den som äter. Gud har ju tagit emot honom.”

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Iakttagelser. Bookmark the permalink.

4 Responses to Blinda fläckar i vårt samvete

 1. 2B says:

  Intressant. Fick förr inte det att gå ihop hur Kyrkan börjar ha bar-gudstjänster eller liknande i England. Sen visade det sig att man inte alltid som i Finland dricker för att bli full. Öl är gott men har nog aldrig “vågat” dricka fler än en/dag. Sen med hänsyn till andra kan man ju låta bli ibland också eller hur?

  Minns då jag tog med en flaska koti-kalja typ alkoholfri till MVV ett år. Jag kände på mig att hela försmalingen tittade på mig. Lustigt.

 2. jimster says:

  Jo, om man lever i Finland är det svårt. Det finns ingen städig och accepterad form av förtäring av alokohdrycker. Antingen ska man dra huvu fullt eller låta bli, verkar det som.
  Kotikalja på MVV? kan tänka mej vissas reaktioner 😀

 3. Lukke says:

  Ef 5:18 Berusa er inte med vin, sådant leder till ett liv i laster. Låt er i stället uppfyllas av Anden,

  I såsåkoppevangeliet5:11 står de o att man int ska kasta sten i glashus. Se aldri ner på nån o döm aldri nån för va har vi för rätt ti det? Vi är alla syndare o alla är vi samma skrot o korn

 4. Jimmy says:

  ack, dessa tvetydigheter. Man tycks kunna få rätt till vad som helst bara man tolkar bibeln på ett visst sätt. Som tur är vi ju utrustade med ett samvete!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s