Följ myran, men gräv inte ner dig i dess stack.


En viktig egenskap för att utvecklas är att följa goda exempel, eller föredömen om ni så vill. Vi vill gärna bli bättre på det ena och det andra, men oftast skapas förbättringslängtan först då någon annan trampar upp en stig framför oss.

Detta torde innebära att även negativ utveckling föjler samma regler. En dålig vana smittar lätt av sig i familjen, bland vänner osv. Hur som helst, min point är att vi människor är benägna att jämföra oss med andra.

Ordspråksboken säger: “Se på myran, du late.” Det låter som en uppmaning att ta efter ett gott exempel, vilket säkert är okej. Men att börja jämföra sig med andra i detalj har visat sig vara ödesdigert. Man ger självförtroendet ett järnhårt motstånd som i längden blir omöjligt att besegra.

Varför ska vi inte jämföra oss med andra då? Svaret är enkelt; det piskar oss att prestera något som vi inte kan göra lika bra som exemplet. Har du någonsin sett en kopia som är skarpare än originalet? Visst kan vi se en fotbollsspelare och sedan börja hårdträna, men vi kanske aldrig kan göra fotboll till samma glädje i våra liv som i spelarens.

Det är onödigt att försöka passa in överallt och försöka bräcka alla polare i allt. Utveckla just det som du blir lycklig av, och gör det utan prestationsångest. Du är bra som du är, och de som inte fattar det ska du inte lyssna på. Sen är det ju inget fel med att göra bra ifrån sig; det sköter sig självt utan att du behöver svettas blod. Trots allt är vi alla vinnare, elitsoldater i ett slag som redan är vänt till vår fördel. Ta ut det bästa av livet med det du har, och var tacksam över att du är ett original.

När vi inser detta kan lyckan börja smyga sig in i våra liv sådär obemärkt. peace

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Iakttagelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s