Qui peccarer licet, peccaret minus


Ovanstående uttryck är latin och betyder ungefär: “Den som tillåts synda, syndar mindre.” Det kanske inte är rätt stavat, för det var längesen jag lärde mig det…

Om en slyngel stjäl äpplen från ditt träd, så lönar det sig inte att jaga iväg tjuven. Säg i stället åt honom att han får plocka hur många äpplen som helst. Han kommer garanterat inte att fortsätta.

Jag tycker att talesättet stämmer förvånansvärt bra. Ofta är det förbjudna/otillgängliga mycket mer lockande än det tillåtna. Då jag var yngre fanns det vissa datorspel som jag inte kunde få tag i. Jag njöt de gånger då jag fick möjlighet att spela dem. Men den dag jag köpte ett av spelen själv märkte jag att glädjen inte var densamma. Datorspel är naturligtvis inte synd, men poängen är nästan identisk med talesättet ovan.

Jag har lärt mig att inte sträva efter vissa saker som jag kan uppleva någon annanstans. Oftast förstör man nöjet genom att själv kopiera det. Jag skulle knappast uppleva samma glädje hos vänner som äger en enorm, platt TV om jag själv hade en likadan hemma. Om jag ser en riktigt bra film på bio vill jag heller inte köpa/ladda ner den direkt efteråt. Hellre väntar jag ett par månader för att igen få se den och få ut maximalt av upplevelsen.

Den som tillåter sig själv att med våld få tag på allting man önskar sig blir garanterat en aning bortskämd med tusentals prylar till sist.

Specialhälsning till Benja: Om du finner skrivfel i denna text så kan du gå till vessan, öppna locket och viska “skrivfeeeel” sådär försiktigt ;D

Advertisements

About jiholm

Just another blogger who's trying to figure out this breathtaking thing called Life.
This entry was posted in Iakttagelser. Bookmark the permalink.

2 Responses to Qui peccarer licet, peccaret minus

  1. 2B says:

    “Det här borde vi göra igen” uttrycker dels att det har varit skoj men dels också det att man kanske inte alltid fått ut allting ur situationen. Hade man verkligen njutit skulle man inte önska något annat på en lång tid. Fast då det gäller möten med Honom finns det alltid mer att hämta nästa gång. Tack för ett trevligt veckoslut BTW.

  2. jimster says:

    Så sant, så sant!
    ja, de va roligt att spela på veckoslutet! Ser fram emot nästa LAN…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s